Auto

5 întrebări pe care să le adresezi atunci când cumperi o mașină la mâna a doua

schedule 16 feb. 2023, 15:51

5 întrebări pe care să le adresezi atunci când cumperi o mașină la mâna a doua
Scharfsinn/Shutterstock

Nu oricine își permite să își achiziționeze o mașină nouă din salon. De aceea, mulți optează pentru procurarea unei mașini second-hand sau cunoscut ca „la mâna a doua”. Acest lucru nu este o problemă atâta timp cât ți-ai găsit ceva pe placul tău. Însă trebuie să fii extrem de atent când intenționezi să cumperi o mașină la mâna a doua pentru a nu fi păcălit. Pentru a nu te alege cu surprize după, îți recomandăm un set de 5 întrebări pe care să i le adresezi vânzătorului atunci când mergi să vezi mașina.

De ce vinzi mașina?

Marea majoritate a șoferilor își vând vechile mașini pentru că planifică să își cumpere altele noi. Există însă și oameni care își vând mașina din cauza nevoii urgente de bani și stabilesc un preț mai mic pentru a putea să o vândă cât mai repede, lucru care ar putea trezi semne de întrebare.

Sunt însă și oameni care decid să își vândă mașina deoarece acesta nu face față necesităților șoferului sau au observat anumite probleme de ordin tehnic. Desigur, niciun șofer nu îți va spune deschis despre ce probleme prezintă, dar răspunsul pe care îl primești te poate ajuta să înțelegi adevărul mai bine.

Câți proprietari a avut mașina?

Cu cât mai mulți proprietari a avut mașina, cu atât aceasta este mai uzată. Cu siguranță nu îți dorești să îți procuri o mașină care a fost pe mâna unui număr mare de oameni. Cel mai probabil, dacă a avut mai mult de doi sau trei proprietari cu siguranță mașina are o problemă de care tu nu știi încă.

Care este istoricul reparațiilor?

Niciodată nu cumpăra o mașină fără să știi care este istoricul acesteia. De multe ori, mașina poate să arate perfect la momentul vânzării, însă în spate s-ar putea să se ascundă probleme de ordin tehnic care nu sunt vizibile. Cu siguranță nu vrei să cumperi o mașină care a trecut printr-o reparație serioasă în trecut.

Pot să verific mașina într-un service auto?

Cât de priceput nu ai fi, neapărat trebuie să faci verificarea tehnică la un service auto. Mergi cu mașina într-un service auto specializat, unde va fi supusă unor teste pe care tu nu ai cum să le faci de unul singur. Specialiștii de la service pot depista dacă mașina are unele probleme pe care tu nu le sesizezi.

Pot să conduc mașina?

Când cumperi o mașină la mâna a doua, un test-drive este obligatoriu. În primă fază, verifică starea exterioară a mașinii, după care analizează starea interioară a acesteia și apoi verifică partea tehnică. Dacă până aici totul este în regulă, a mai rămas să faci un test-drive mașinii. În timp ce o vei conduce vei înțelege dacă este pentru tine, dacă te simți confortabil și poți observa chiar anumite probleme ale mașinii.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---