Trei cutremure au avut loc duminică noaptea în România. Cel mai puternic a avut o intensitate de 3,9
În noaptea de sâmbătă spre duminică, în România au avut loc trei cutremure. Două dintre acestea s-au produs în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, înregistrând o magnitudine de 3,9, respectiv 3,1. Iar al treilea cutremur a avut loc în Gorj.
Cutremure în lanț în noaptea de sâmbătă spre duminică, în România
Primul seism, de 3,9 pe Richter, a avut loc la ora 1:32 (ora locală a României) la adâncimea de 122 km şi s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 54 km nord-vest de Buzău, 57 km sud-est de Braşov, 59 km nord de Ploieşti, 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 75 km vest de Focşani şi 87 km nord-est de Târgovişte.
Cel de-al doilea cutremur, cu o intensitate de 2,1, a avut loc la ora 04:18:13 (ora locală a României), în Oltenia, Gorj, la adâncimea de 14km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 21km NV de Targu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 67km S de Hunedoara, 81km S de Deva, 92km E de Resita.
Iar cel de-al treilea cutremur, cu magnitudinea de 3,1, a avut loc la ora locală 4:20 la adâncimea de 106 km, în zona seismică Vrancea, Buzău. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 49 km nord-vest de Buzău, 62 km nord-est de Ploieşti, 63 km est de Braşov, 64 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 69 km sud-vest de Focşani şi 92 km nord-est de Târgovişte.
Citește și:
> Alegerile din Turcia se complică. Cine s-a retras din cursă și de ce
> O serie de 13 cutremure au avut loc în Ungaria în ultimele 24 de ore
> Cutremur azi în România. Un seism de 4 pe Richter s-a produs duminică, în Vrancea
Zeci de cutremure în Gorj și Vrancea
De la începutul lunii martie, în zona seismică Vrancea s-au produs 20 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 4,2 pe Richter, în timp ce în zona Olteniei, în judeţul Gorj, au avut loc 56 de cutremure cu magnitudini între 2 şi 4,9. După tragedia seismică ce a avut loc în Turcia în data de 6 februarie, numărul cutremurelor din România s-a intensificat.
De asemenea, seismele au început să apară și în Gorj. Unul dintre cutremurele petrecute în Gorj, cu magnitudinea de 5,7, a avut în jur de 540 de replici. În urma seismului, mai multe clădiri au avut de suferit, iar oamenii din zonă au intrat în panică.
Zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudine de 5,2 s-a produs în 1943, la adâncimea de 9,9 kilometri.
Citește și:
> Serie rapidă de seisme slabe în Maramureș
> Un nou cutremur cu magnitudinea de peste 5 grade în Japonia. Numărul morților a ajuns la 48
> Alte două cutremure au avut loc luni seara în Turcia. Ce magnitudine au înregistrat acestea
În România, cel mai puternic seism din acest an s-a produs în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri și o magnitudine de 5,7.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.