Sondaj INSCOP: Pesimismul românilor privind viitorul țării crește pe fondul temerilor de război și scumpiri

22 apr. 2024, 09:50
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Sondaj INSCOP arată creșterea pesimismului în România; doar 30,8% văd direcția țării pozitiv, 62,5% sunt pesimiști.

Un sondaj recent realizat de INSCOP Research la comanda News.ro relevă o creștere a pesimismului în rândul românilor cu privire la direcția în care se îndreaptă țara. Doar 30,8% dintre respondenți consideră că România se îndreaptă într-o direcție bună, o ușoară creștere față de luna martie și ianuarie a acestui an, dar totuși un procent scăzut. În contrast, 62,5% dintre români sunt pesimiști în legătură cu viitorul țării, iar 6,7% nu au oferit un răspuns la această întrebare.

Principalul motiv de îngrijorare pentru o treime dintre români (33%) este posibilitatea implicării țării într-un conflict sau război, o temere care a crescut semnificativ față de anul 2014, când doar 9,9% dintre respondenți își exprimau această preocupare. Creșterea prețurilor este o altă sursă majoră de îngrijorare, menționată de 28,6% dintre participanți, urmată de înrăutățirea stării de sănătate, cu 18,5%.

Sondajul indică faptul că optimismul este mai prezent în rândul votanților PSD-PNL, persoanelor cu vârste între 18 și 29 de ani și celor cu venituri foarte ridicate. Pe de altă parte, votanții AUR și persoanele cu venituri foarte mici sunt semnificativ mai pesimiști.

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a explicat că percepția privind direcția țării înregistrează o ușoară îmbunătățire odată cu apropierea sezonului cald, însă aceasta este de obicei temporară. De asemenea, a subliniat că temerile legate de război au fost amplificate de evenimente internaționale recente, cum ar fi ofensiva Rusiei în Ucraina.

Sondajul a fost efectuat în perioada 12 - 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.



Citeste si