Rusaliile. Semnificația sărbătorii. Superstiții și tradiții în această zi de sărbătoare
Creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile pe data de 4 și 5 iunie, aceasta fiind și ultima sărbătoare din rândul celor pascale. De Rusalii se celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret și este prăznuită în fiecare an duminica, la 50 de zile după Paște.
Sărbătoarea Rusaliilor, în bisericile creștin-ortodoxe
Rusaliile sunt sărbătorite mereu duminica, la 50 de zile de la Paște. Potrivit bisericii creștin-ortodoxe, Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului. Potrivit scrierilor Noului Testament, acest lucru a avut loc în ziua de Rusaliile evreiești, la 50 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos. De asemenea, această sărbătoare mai este numită și Cincizecime.
În această zi importantă, în biserici se organizează slujbe și de obicei se aduc frunze de nuc sau de tei, care sunt un simbol al limbilor de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Acestea sunt binecuvântate de preoți și sunt dăruite credincioșilor. Potrivit unei superstiții din popor, se spune că cine nu respectă sărbătoarea de Rusalii va avea de-a face cu spiritele rele, cunoscute sub numele de iele.
Citește și:
> Rusaliile, sărbătoarea cu cruce roşie în calendarul creștin ortodox
Conform tradiţiei populare, Rusaliile sunt nişte fiinţe fantastice, foarte asemănătoare cu ielele. Acestea umblă prin văzduh din ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Paşti) şi fac mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele.
Semnificația Rusaliilor
Tot în credinţa populară, Rusaliile sunt reprezentate ca spiritele morţilor, numite în popor Iele sau zâne rele. Cuvântul Rusalii provine din din limba latină, „rosalia”, care semnifică sărbatoarea trandafirilor, însă reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se spunea că avea puteri magice şi seducea oamenii.
Potrivit unei vechi superstiții, aceste spirite umblă pe lângă izvoare şi pot să le ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească prin simplul lor cântec și dans. În popor se spune că boala semănată de ele nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor.
Citește și:
> În ce zile nu se fac nunți și botezuri în 2024
> Înălțarea Domnului Iisus Hristos. Superstiții pentru această sărbătoare
Potrivit superstițiilor și tradițiilor vechi, în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De asemenea, de Rusalii oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu zânele rele.
Ce NU ai voie să faci de Rusalii
În anumite zone ale țării, se spune că cel care nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, ielele îl vor pedepsi prin boala denumită popular „luat din Rusalii”. În ziua de Rusalii nu este bine să te cerţi cu cineva, să te superi, să blestemi sau să ți-i ură, deoarece vei fi „luat din Rusalii”.
Totodată, în Duminica Rusaliilor nu e bine să te urci în copaci sau în locuri înalte și nici să călătorești prea departe de casă. Aceste zile de sărbătoare trebuie să te prindă la poartă și în casă cu flori, frunze de tei sau de nuc.
Citește și:
> Beneficii pentru românii care lucrează în minivacanța de 1 iunie și Rusalii
> Val de furtuni în România. Vremea se răcește din nou. Temperaturi scăzute de Rusalii
> Ciclonul care a făcut ravagii în Europa a lovit şi România
În ceea ce privește ramurile de tei de Rusalii, acestea au o semnificație aparte. Se presupune că teiul păzește gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.