Rovinieta, mai scumpă pentru mașinile poluante. Cât va trebui să plătești, în funcție de noii factori
Deși autostrăzile sunt greu de construit, taxele sunt ușor de mărit. Așa se face că rovinietele vor fi mai scumpe cu până la 66% pentru mașinile poluante. Iată cât va trebui să plătești, în funcție de noii factori.
Rovinieta va fi mai scumpă pentru mașinile poluante
Rovinieta ar ajunge să fie mai scumpă, potrivit Ministerului Transporturilor. Prețul acesteia va fi calculat în funcție de anumiți factori. În cazul autostrăzilor și drumurilor naționale din România, dreptul de circulație se plătește în orice subunitate Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNADNR), la Poșta Română ori la benzinării și firme distribuitoare.
În acest sens, Ministerul Transporturilor și-a propus să sumpească rovinieta. În data de 2 martie a fost prezentat un prim scenariu privind modificarea prețului rovinietelor, în funcție de numărul de kilometri, tonaj și tipul de carburant folosit.
Potrivit acestuia, mașinile ar urma să plătească o rovinietă valabilă pe o perioadă de timp - o săptămână, o lună sau un an - în funcție de norma de poluare a mașinii. Prima scumpire, de aproximativ 40%, ar urma să fie aplicată din 2026, iar o nouă mărire a taxei de drum ar urma să fie în 2035, de 66%.
Citește și:
> „Legea mersului pe jos”, aprobată!
Rovinieta valabilă un an pentru mașinile Euro 6 ar urma să crească de la 28 de euro, cât este acum, la aproape 39 de euro, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 40%. Aceasta ar urma să se scumpească gradual, din 2026 și până în 2035, așa încât în 2035 să ajungă undeva la 46,5 euro, adică o creștere față de nivelul actual de aproape 66%.
Automobilele care au norme de poluare mai mici vor avea creșteri suplimentare pentru rovinietă, anume între 30 și 40%. În ceea ce privește vehiculele de marfă, rovinieta s-ar putea plăti în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri și autostrăzi din România și în funcție de norma de poluare.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.