România, în pragul unei noi epidemii, după cea de rujeolă. 120.000 de cazuri și 18 decese
După cea de rujeolă, acum România este în pragul unei noi epidemii, de gripă. Numărul îmbolnăvirilor este în continuă creștere. În total, peste 120.000 de oameni au ajuns la spital cu infecții respiratorii acute, iar la camera de gardă medicii abia fac față avalanșei de pacienți, majoritatea nevaccinați.
Temperatură, tuse puternică sau dureri musculare. Acestea sunt principalele simptome care trimit mii de pacienți în aceste zile la camerele de gardă. Mulți dintre ei sunt copii.
Diagnosticul de gripă e pus pe bandă rulantă. Numai în ultima săptămână au fost înregistrate aproape 7.000 de noi cazuri, cu peste 2.000 mai multe față de săptămâna precedentă.
În ultimele zile, 18 oameni au fost uciși de complicațiile cauzate de virus, printre ei și un copil de 4 ani. În total, 40 de oameni au murit din cauza gripei. În Bucureşti au fost raportate 1.250 de cazuri de gripă, în Cluj 920, iar în judeţele Prahova şi Constanţa peste 400.
„Nu avem personal suficient pentru câte cazuri sunt. Cred că suntem acum într-un nivel maxim. Pornind din luna decembrie, sunt foarte multe cazuri şi foarte multe prezentări.
Ce este de temut este că uneori pot fi coinfecţii virale, gripă cu alte virusuri. Şi în aceste situaţii, evoluţia poate fi chiar mai severă", a declarat Marcela Ionescu, şefa secţiei de Pediatrie de la Spitalul "Marie Curie", conform Observator.
În paralel, epidemia de gripă face ravagii
Citește și:
> Elevii din România, scrisoare pentru Nicolae Ciucă.
De la începutul lui 2024, au fost înregistrate peste 3.700 de cazuri în 3 de județe și București. Cazurile tot mai multe de rujeolă și gripă au un punct comun, spun medicii: pacienții nu sunt vaccinați.
„I-ar ajuta în primul rând pe ei, să nu mai sufere şi să nu ajungă să aibă nevoie de spitalizare. Există nişte categorii de risc care, în cazul gripei, beneficiază de prioritate la vaccinare. Şi aici vorbim de copii sub 5 ani, de adulţi peste 65 şi de persoane, ca de obicei, cu comorbidităţi, cu alte boli", spune Simin Florescu, managera Spitalului Victor Babeş.
Medicii se aşteaptă ca Ministerul Sănătăţii să declare epidemie dacă trendul continuă să fie în creştere. Dacă acest lucru se va întâmpla, în spitale masca va fi obligatorie, vizitele vor fi mai scurte, iar în cadrul secțiilor se vor izola pacienții cu viroze. Deja aceste măsuri se aplică în mai multe spitale.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.