Epidemie de rujeolă în România! Ce măsuri se vor impune pentru limitarea răspândirii infecției
Ministerul Sănătății a declarat oficial epidemie de rujeolă în toată România. Urmează să se stabilească măsuri urgente pentru a limita răspândirea bolii în rândul populației.
Măsuri impuse pentru limitarea răspândirii rujeolei
Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor de rujeolă din ultima perioadă a crescut considerabil, lucru care îi pune în gardă pe specialiștii din domeniul sănătății. Astfel, Ministerul Sănătății a declarat oficial ”epidemie de rujeolă la nivel național”.
Ordinul ministerului vine cu o serie de măsuri urgente de limitare a răspândirii bolii, printre care:
- vaccinarea copiilor între 9 și 11 luni cu o doză suplimentară de vaccin ROR (împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei), numită „doza 0”. Aceasta nu se va contabiliza în schema normală de vaccinare care prevede două doze. Acest demers are ca scop protejarea celor mai vulnerabili în fața virusului;
- o a doua măsură este aceea a recuperării vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, care nu au fost vaccinați conform programului național;
- asemănător, se va urmări recuperarea vaccinării pentru copiii între 5 și 14 ani care nu au primit ambele doze de vaccin ROR.
Măsurile ce trebuie întreprinse de părinți
În această situație, este necesar ca părinții să contacteze și să coopereze cu medicii de familie pentru a se asigura că toți copiii eligibili sunt vaccinați. La rândul lor, medicii de familie vor efectua o ”cartografiere a copiilor” și vor informa părinții ai căror copii trebuie vaccinați de urgență sau care au schema incompletă.
Citește și:
> Bebeluș de 7 luni, prima victimă a epidemiei de rujeolă din acest an, în România
> România, în pragul unei noi epidemii, după cea de rujeolă. 120.000 de cazuri și 18 decese
> Epidemie de rujeolă în România. Numărul cazurilor crește îngrijorător
De asemenea, toate vaccinările trebuie înregistrate în Registrul electronic național de vaccinări, iar în cazul în care există reacții adverse, acestea trebuie raportate de îndată medicilor de familie. Medicii spun că părinții trebuie să înțeleagă că este extrem de important ca cei mici să fie vaccinați la timp.
În cazul copiilor care deja au avut rujeolă și nu sunt vaccinați, Ministerul Sănătății recomandă administrarea unei doze de vaccin ROR pentru protecție împotriva rubeolei și oreionului (infecția urlienei), la o lună după vindecare.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.