BAC 2023 - proba la alegere a profilului. Subiectele la Biologie, Chimie, Fizică sau Geografie
Bacalaureat 2023 continuă miercuri, 28 iunie, cu proba la alegere a profilului şi specializării. Elevii au putut opta pentru una dintre cele zece discipline prevăzute în metodologie. Examenul de BAC 2023 se va încheia joi, 29 iunie, cu proba la Limba și literatura maternă.
BAC 2023, proba la alegere a profilului: subiecte la Biologie, Chimie, Fizică sau Geografie
Conform Ministerului Educaţiei, s-au înscris pentru susţinerea acestor probe în prima sesiune peste 130.500 de candidaţi. Dintre aceştia, peste 16.000 provin din promoţiile anterioare.
Luni a avut loc proba de Limba română, prezenţa depăşind 97% dintre cei înscrişi, iar marţi a fost susţinută proba obligatorie a profilului - Matematică sau Istorie. În cea de-a doua zi, prezenţa la exament a fost de peste 96%.
Joi va avea loc proba de Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale).
BAC 2023. 10 discipline în cadrul probei la alegere a profilului
Potrivit Ministerului Educaţiei se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare, pentru una din cele 10 discipline:
Citește și:
> Dispozitivul prin care un elev a transmis pe Internet subiectele de la Geografie, la BAC
> A fost identificată persoana care a fotografiat și a răspândit pe internet subiectele la BAC 2023
> Rezultate BAC 2023. Listele cu notele de la Bacalaureat publicate de Edu.ro
- Biologie,
- Chimie,
- Fizică,
- Economie,
- Filosofie,
- Geografie,
- Informatică,
- Logică, argumentare şi comunicare,
- Sociologie,
- Psihologie.
Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute. Acest interval poate fi prelungit cu maximum două ore pentru candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Națională de Bacalaureat – 2023, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii:
- recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
- obţinerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puţin 6.
Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.