8 septembrie, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Sf. Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri
Pe 8 septembrie, este sărbătoare cu cruce roşie, zi în care creştinii serbează Sf. Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului. Aceasta este prima sărbătoare importantă din anul nou bisericesc, fiind marcată de numeroase tradiții și obiceiuri.
8 septembrie - Sf. Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului
Naşterea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mică, aşa cum mai este cunoscută, este sărbătoare cu cruce roşie în calendarul creştin ortodox.
Această se numără printre cele mai importante sărbători creștine. Nașterea Maicii Domnului este pe 8 septembrie și reprezintă prima sărbătoare importantă din anul nou bisericesc. În calendarul creștin ortodox, există patru mari sărbători închinate Sfintei Maria.
- Naşterea Maicii Domnului, 8 septembrie
- Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie
- Buna Vestire, 25 martie
- Adormirea Maicii Domnului, 15 august
Tradiții și obiceiuri de Sf. Maria Mică
Sfânta Maria Mică este o sărbătoare marcată de numeroase tradiții și obiceiuri pe care creștinii se asigură că le respectă cu sfințenie pe 8 septembrie.
Citește și:
> A început postul Crăciunului 2023. Ce este interzis să faci în următoarele 40 de zile
> An școlar 2023 - 2024. Când începe școala în 2023
> Început de an școlar 2023 - 2024: calendarul vacanțelor, Săptămâna Altfel și Săptămâna Verde
În dimineața zilei de 8 septembrie, de Sf. Maria Mică, creștinii merg la biserică și aprind lumânări pentru sufletul celor trecuți în lumea celor drepți.
Tradiția spune că de Sf. Maria Mică fetele nemăritate se roagă la Maica Domnului pentru a-și găsi alesul.
De asemenea, dacă se roagă și merg la biserică pe 8 septembrie, Sfânta Maria le ajută să rămână însărcinate pe femeile care nu pot aduce pe lume copii.
Tradiția spune că Sf. Maria Mică, în ziua de 8 septembrie, creștinii merg la biserică, unde aduc fructele toamnei pentru a fi sfințite, mai apoi le împart celor sărmani.
Totodată, în ziua Nașterii Maicii Domnului, credincioșii țin candelele aprinse în dreptul icoanei cu Sf. Maria.
La sărbătoarea de pe 8 septembrie, creştinii nu au voie să spele rufe, să calce şi să tricoteze.
Citește și:
> Calendarul 2022-2023. Când vor avea elevii vacanță și când va fi Școala Altfel și Săptămâna Verde
> Motivul pentru care Guvernul interzice târgurile de Crăciun
> Guvernul propune noi măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. De unde taie acum
De Sf. Maria Mică, este interzis să te cerţi cu apropiaţii tăi. Dacă eşti implicat într-un conflict, este bine să te împaci cu persoana respectivă.
Pe 8 septembrie, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, fetele nu au voie să-şi taie părul şi să-l arunce la gunoi. Totodată, de Sf. Maria Mică, trebuie să eviţi să te scalzi în ape curgătoare.
Care este diferența dintre Sf. Maria Mică și Sfânta Maria Mare
Pe 8 septembrie este Sf. Maria Mică, în timp ce pe 15 august are loc altă sărbătoare, Adormirea Maicii Domnului. Mulți credincioși se întreabă prin ce se diferențiază sărbătoarea de Sfânta Maria Mică de cea de Sf. Maria Mare.
Deosebirea dintre cele două sărbători este că pe 15 august se celebrează Adormirea Maicii Domnului și ridicarea cu trupul la Cer, în vreme ce pe 8 septembrie sărbătoarea marchează momentul nașterii Sfintei Maria.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.