Programări online pentru pașapoartele românești. Care sunt pașii de urmat potrivit noului serviciu
Direcţia Generală de Paşapoarte a anunțat că începând de luni, un nou serviciu de programări online pentru pașapoarte este disponibil. DGP descrie toți pașii de urmat pentru a se programa la pașaport.
Programări online pentru pașapoarte. Noul serviciu pentru programări
Direcţia Generală de Paşapoarte a anunțat că începând de luni, 20 martie 2023, serviciul de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte s-a mutat în platforma HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne. De luni, serviciul este disponibil pe adresa hub.mai.gov.ro/epasapoarte.
Noul serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte vine cu modificări pentru românii care își doresc să își perfecteze pașapoartele. Prin urmare, noul serviciu de programare online introduce posibilitatea de a efectua o programare din ziua curentă pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.
În acest mod, cetățenii vor putea să efectueze o programare în funcție de volumul și dinamica solicitărilor pentru pașapoarte înregistrate în timp real.
Citește și:
> Activități de vară pentru copii în București
> Călătorii CFR nu pot cumpăra bilete online pe 20 septembrie. Din ce motiv
> Dan Badea și soția sa, prinși în mijlocul războiului din Israel
"Noua platformă beneficiază de noi forme de comunicare prietenoase și facile și permite adaptarea sistemului, din punct de vedere tehnologic, la perioada vârfurilor de utilizare (în cazul unui aflux mare de solicitanți), asigurând astfel un nivel de disponibilitate maximal", informează Direcţia Generală de Paşapoarte.
Ce pași trebuie să urmeze cei care vor să se programeze la pașaport
Nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte vine cu noi pași care trebuie să fie urmați. Printre aceștia se numără:
- pentru completarea formularului de programare, trebuie ales județului și locația în care se dorește depunerea cererii de pașaport, se va bifa opțiunea pașaport
- în câmpul "Numărul de persoane programate" se va selecta numărul persoanelor (din familie) pentru care se face programare
- se va alege data și ora pentru programare în funcție de preferințe, după care se vor completa câmpurile: Nume, Prenume, Cod numeric personal, adresa de e-mail la care se vor primi datele programării, Număr de telefon (opțional), iar în câmpurile Persoane suplimentare se vor menționa Numele, Prenumele și CNP-ul fiecărei Persoane suplimentare
- butonul "Salvează" poate fi accesat după ce este exprimat consimțământul expres cu privire la Politica de protecție a datelor cu caracter personal.
- finalizarea programării se realizează prin selectarea butonului Salvează. Un mesaj se va transmite la adresa de e-mail indicată prin care se confirmă programarea. Neconfirmarea programării în termen de 30 de minute duce la anularea acesteia.
În cazul în care persoana programată nu se mai poate prezenta la data și ora stabilită, este de preferat să se folosească link-ului "Anulează programare din e-mailul de confirmare". Programarea pentru pașaport este gratuită și netransmisibilă.
Citește și:
> Atenție! Sistemele IT afectează zborurile Wizz Air
> Restricții de comunicare pentru Trump înainte de proces
> Medicii de familie refuză să mai acorde consultații gratuite și să elibereze rețete compensate
Anularea programării se face în cazul în care persoana nu se prezintă la data și ora programată, datele înscrise în formularul de programare (nume/prenume) și datele de identificare ale persoanei care se prezintă la depunerea cererii de pașaport nu coincid sau lipsa actelor necesare sau a dovezii achitării taxei de pașaport.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.