Prăbușirea producției industriale în Argentina în contextul măsurilor de austeritate
Producția industrială din Argentina a înregistrat o scădere semnificativă de 21,2% în luna martie comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor publicate de agenția de statistică INDEC. Aceasta reprezintă cea mai mare cădere înregistrată de la începutul pandemiei de Covid-19. Președintele Javier Milei, cunoscut pentru abordările sale economice libertariene, a implementat un set de măsuri de austeritate în încercarea de a stabiliza finanțele națiunii sud-americane, care se confruntă cu o criză economică severă.
Măsurile de austeritate ale lui Milei, denumite și "programul drujbei", au contribuit la înregistrarea unor excedente fiscale neobișnuite la începutul anului și au sprijinit banca centrală în procesul de reconstituire a rezervelor sale. Cu toate acestea, economia argentiniană este afectată negativ, cu scăderi drastice în sectoarele consumului, construcțiilor și industriei prelucrătoare. INDEC a raportat că producția de mobilă a scăzut cu peste 40%, cea de electronice și unelte cu aproape 43%, în timp ce produsele din metal și mașinile au înregistrat o scădere de aproape 33%. De asemenea, mineralele nemetalice și metalele de bază au scăzut cu aproximativ 35%, iar industria auto și transporturile au suferit o scădere de 25%.
Citește și:
> Piața muncii în declin: IT-ul și impactul concedierilor globale
> Poștașii din România ies în stradă. Aceștia vor protesta în fața sediului Ministerului Cercetării
Această situație economică dificilă vine în contextul în care noul guvern, care a preluat puterea în decembrie, încearcă să echilibreze necesitatea reducerii costurilor cu riscul de a adânci o potențială recesiune.