NYT: Amenințarea unui conflict mai larg între SUA şi Iran, tot mai ridicată. Teheranul are acum de partea sa Rusia și China
Amenințarea unui conflict mai larg între SUA și Iran este tot mai ridicată, relatează publicația americană The New York Times. Atacurile grupării Hamas din 7 octombrie și bombardarea Fâșiei Gaza au încurajat un Iran mai agresiv.
După ce au lansat zeci de atacuri în întreaga regiune, grupurile proxy iraniene au intrat în conflict direct cu forțele americane de două ori în ultima săptămână, iar Washingtonul amenință deschis cu atacuri aeriene dacă violența nu se atenuează, arată o analiză NYT.
În același timp, amenințarea nucleară a Iranului a crescut. Inspectorii internaționali au anunțat, în decembrie 2023, că Iranul a revenit la un ritm de producție a uraniului îmbogățit la nivelul de 60%, continuându-și escalada în domeniul nuclear.
Acum se estimează că Teheranul și-a mărit stocul de uraniu îmbogățit suficient pentru a face trei bombe nucleare. Oficialii serviciilor de informații americane sunt de părere că transformarea acestui combustibil nuclear în material „de calitate” ar dura săptămâni.
Citește și:
> NYT: Ucraina a oprit contraofensiva pentru a schimba strategia
> CIA finanțează spionajul Ucrainei contra Rusiei
> Scandalul documentelor clasificate americane: SUA investighează, aliații își pun întrebări
Serviciile de informații din SUA și Europa susțin că nu cred că iranienii vor un conflict direct cu SUA sau Israelul, dar Teheranul pare dispus să forțeze nota. Conform sursei citate, de la începutul războiului în Ucraina, Iranul nu se mai află izolat. A intrat într-un fel de alianță atât cu Rusia, cât și cu China, ţări membre în Consiliul de Securitate al ONU care, în trecut, au sprijinit Washingtonul în încercarea de a limita programul nuclear al Iranului.
Blinken: „Conflictul ar putea să producă metastaze în regiune”
Războiul Israel - Hamas, care a intrat în a patra lună, ar putea să producă „cu ușurință metastaze” în regiune, a avertizat duminică secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
„Acesta este un conflict care ar putea cu uşurinţă să producă metastaze, cauzând şi mai multă insecuritate şi mai multe suferinţe”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă, afirmând că Statele Unite acţionează pentru a „împiedica propagarea conflictului” în Orientul Mijlociu.
Blinken a apreciat că este „imperativ” ca Israelul, susţinut militar şi politic de SUA, să facă mai mult pentru a proteja civilii palestinieni în Fâșia Gaza. În acest context, el a calificat drept o „tragedie inimaginabilă” moartea în Gaza în cursul dimineţii a doi jurnalişti palestinieni, Moustafa Thuraya, un videojurnalist care colabora şi cu AFP, şi Hamza Wael Dahdouh de la postul Al-Jazeera.
Citește și:
> Reacția Chinei după ce FBI a dezvăluit că la originea COVID-19 se află un „incident de laborator”
> Austria surprinde cu "Schnitzel Bonus" pentru revitalizarea satelor
> Tesla înregistrează o scădere a vânzărilor de mașini electrice în Europa
„Sunt profund dezolat (...) Este o tragedie inimaginabilă”, a declarat Blinken în conferinţa de presă în care s-a aflat alături de prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdelrahman Al-Thani. Numărul „de palestinieni nevinovaţi” ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului constituie totodată o tragedie, a adăugat el.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.