Moscheea Carol I din Constanţa este în paragină. „Vom pierde acest edificiu de cult”

29 ian. 2024, 08:43
Foto: Captura FotostefanRo/YT
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Moscheea Carol I din Constanţa este în paragină. A fost distrusă de timp și de ultimele furtuni. Acum e plină de fisuri și cu pereții scorojiți. Monumentul istoric nu a mai fost reabilitat de zeci de ani și, pentru a fi salvat, edificiul de cult ar trebui să fie inclus pe lista de priorități a municipalității. 

Moscheea Carol I din Constanța, cel mai cunoscut și mai spațios loc de rugăciune pentru musulmanii din România, arată ca după bombardament astăzi. Nepăsarea şi trecerea timpului au lăsat urme pe clădire. 

„Vă spun cu părere de rău, vom pierde acest edificiu de cult dacă îl lăsăm. Pentru că în fiecare an se avansează starea de degradare”, a declarat Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România la Observator. 

„Simt o amărăciune când văd că alte moschee mai curate, mai frumoase, la cred că sunt vreo cinci ani de când nu s-a mai făcut nicio reparaţie”, a spus un localnic. 

Vremea rea din ultima perioadă a înrăutățit starea monumentului. „Furtuna care a avut loc luna trecută, ne-a afectat foarte mult cupola. Geamul pe care l-am avut la cupolă a fost spart”, a adăugat Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România.

Monumentul a fost reabilitat ultima dată în comunism, iar de atunci pare să fi fost uitat. De la an la an, imaginea este și mai tulburătoare. 

„În 1953-1954 a fost renovată ultima dată, de regimul precedent. Acum, au trecut atâţia ani, trebuie să găsim sponsori pentru proiectare”, localnic.

În prezent, reprezentanții Cultului Musulman din România caută urgent o soluție, altminteri vor fi nevoiți să își ia adio de la un lăcaș de cult vechi de sutet de ani.

„Consider că este datoria noastră să o salvăm, iar eu la ora actuală, prin intermediul dumneavoastră transmit un semnal de alarmă S.O.S moscheea Carol”, Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România. 

Moscheea lui Carol I a fost construită între anii 1910 -1913 și are înălțimea de 47 de metri, iar scara interioară numeră 140 de trepte. Minaretul, construit în stil maur, are o pictură murală interioară impresionantă, dar care acum este estompată și are nevoie de restaurare. 



Citeste si