Mihail Mișustin revalidat de Putin pentru un nou mandat ca premier al Rusiei

13 mai 2024, 15:21
Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Putin reconfirmă pe Mișustin ca premier al Rusiei, apreciat pentru eficiența fiscală și gestionarea crizelor.

Președintele rus Vladimir Putin a propus revalidarea lui Mihail Mișustin în funcția de prim-ministru al Rusiei, o decizie confirmată de Duma de Stat. Mișustin, în vârstă de 58 de ani, a fost la conducerea guvernului rus din ianuarie 2020 și este cunoscut pentru eficientizarea Serviciului Federal de Taxe, unde a servit înainte de a deveni premier. În ciuda lipsei sale de trecut în serviciile de securitate, Mișustin a fost apreciat pentru gestionarea economiei în perioade dificile, cum ar fi pandemia de COVID-19 și războiul cu Ucraina.

În timpul mandatului său, Mișustin a fost însărcinat să rezolve provocările logistice generate de aceste crize și a fost numit în fruntea unui nou Consiliu de Coordonare pentru a îmbunătăți aprovizionarea forțelor armate și sprijinul medical și logistic. Deși nu a avut un rol major în chestiuni de război, Mișustin a fost inclus pe lista de sancțiuni occidentale ca urmare a conflictului cu Ucraina.

În raportul său anual către parlament, Mișustin a subliniat că guvernul său a reușit să adapteze economia la sancțiunile occidentale și să atingă obiectivele stabilite de Putin, în ciuda condițiilor „foarte complicate”. Mișustin este considerat un posibil succesor pentru funcția de președinte, conform constituției ruse, în cazul în care liderul de la Kremlin ar demisiona sau ar trebui să se retragă din motive de sănătate.

Numirea lui Mișustin în 2020 ca premier a fost privită ca surprinzătoare de mulți, dat fiind profilul său tehnocrat și lipsa de ambiții politice evidente. Cu toate acestea, experiența sa în finanțe și eficiența administrativă l-au propulsat într-o poziție de înaltă responsabilitate în statul rus.



Citeste si