Investiție de 40 de milioane de lei pentru restaurarea unui lac unic în România. Până acum, frumusețea sa a fost umbrită de lipsa banilor
Lacul Vida, unic în România, va renaște din propria cenușă. Consiliul Județean Bihor a obținut fonduri de 40 de milioane de milioane de lei pentru turismul ecologic și conservarea naturii. De-a lungul anilor, frumusețea locului a fost umbrită de lipsa de investiții.
Investiție de 40 de milioane de lei pentru restaurarea lacului Vida, unic în România
La 60 de kilometri de Oradea, în comuna Dobrești, printre pădurile dese regăsim Lacul Vida, un lac artificial construit în urmă cu mai bine de jumătate de secol. Cantitățile mari de nămol și pietrele sau resturile ecologice au dus inevitabil la scăderea volumului de apă. Însă acum se vede o speranță.
„Să avem un volum de apă, de aici avem şi alimentarea cu apă, naval avem o hidrocentrala pe care am vrea sa o repunem in functiune”, a declarat Florin Copos, primar Dobrești.
Până atunci, turiștii se pot bucura de peisajele mirifice și unice. Cu banii primiți, primarul din Dobrești vrea să transforme locul.
„Şi la peşteră, şi la camping, vor avea locuri de cazare, bănuiesc că cetăţenii vor vrea să îşi închirieze casele şi să facem o zonă turistică”, a completat Florin Copos, edilul din Drobrești.
Pentru o noapte de cazare în zonă, turiștii trebuie să scoată din buzunar aproape 200 de lei.
Citește și:
> Podul de la Brăila,Aeroportul Brașov-Ghimbav și trenul Alstom Coradia, „vedetele” 2023
> Metroul din Cluj. Emil Boc semnează astăzi contractul de execuție
Lacul Vida, un peisaj fabulos în județul Bihor
Lacul de acumulare Vida sau Lacul cu vârtej este un lac artificial realizat pe Râul Holod (Vida) print-un baraj de anrocamente de 10 m înălțime. Barajul Vida este amplasat pe râul Holod, aval de confluența acestuia cu râul Toplița, amonte de localitatea Luncasprie.
Lacul de acumulare are un volum de 0,4 milioane m3 și o suprafață de 6 ha. O curiozitate turistică a acestui lac o reprezintă pâlnia de deversare, cu rolul de a normaliza debitul când sunt precipitații abundente în zonă.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.