Geert Wilders renunță la funcția de prim-ministru pentru a facilita formarea coaliției guvernamentale în Olanda

14 mar. 2024, 09:25
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Geert Wilders renunță la funcția de prim-ministru al Olandei după eșecul negocierilor de coaliție, deși partidul său a câștigat alegerile.

Geert Wilders, liderul Partidului Libertății (PVV) din Olanda, a anunțat că nu va ocupa funcția de prim-ministru, în ciuda victoriei partidului său în alegerile legislative. Decizia vine în urma dificultăților întâmpinate în negocierile de formare a unei coaliții guvernamentale cu alte trei partide de centru-dreapta și de extremă-dreapta.

Liderul de extremă-dreapta a declarat că poate deveni prim-ministru doar cu susținerea tuturor partidelor din coaliție, condiție care nu a fost îndeplinită. În urma alegerilor, PVV a obținut 37 de mandate în camera inferioară a parlamentului, însă pozițiile sale controversate privind Uniunea Europeană, migrația și islamul au determinat reticența celorlalte partide de a-l susține.

Negocierile pentru formarea guvernului au inclus Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), Noul Contract Social (NSC) și Mișcarea Fermier-Cetățean (BBB), care împreună cu PVV ar avea majoritatea în parlament. În ciuda nuanțării pozițiilor sale după alegeri, Wilders nu a reușit să câștige sprijinul necesar pentru a deveni premier.

În prezent, se discută posibilitatea formării unui guvern de coaliție în care liderii partidelor să rămână în parlament, iar guvernul să fie format din tehnicieni sau personalități din cadrul partidelor coaliției. Această abordare ar putea reprezenta o soluție inedită pentru Olanda și ar putea avea implicații la nivel european în gestionarea partidelor de extremă-dreapta.



Citeste si