Coroana reginei Maria a României, expusă la Iași într-o expoziție de valoare istorică
Coroana reginei Maria a României, evaluată la 25 de milioane de euro, va fi expusă la Palatul Braunstein din Iași în luna mai, în cadrul unei expoziții ce va include mai multe simboluri ale regalității. Expoziția va avea loc în condiții de maximă securitate, iar evenimentul coincide cu o perioadă în care interesul pentru monarhie în România este în creștere, în ciuda contextului politic actual.
Prof. dr. Claudiu Topor, de la Facultatea de Istorie a Universității Alexandru Ioan Cuza, a discutat despre semnificația coroanei, care a fost comandată de Parlamentul României și realizată la Paris pentru încoronarea din 1922. Coroana, care cântărește aproape 2 kilograme și este confecționată din aur masiv transilvănean, încrustată cu pietre prețioase, a fost creată special pentru a se potrivi cu forma capului reginei Maria și a simboliza unirea și nașterea unei noi Românii.
Citește și:
> Theodor Pallady, unul din cei mai prestigioşi artişti moderni
> Sabin Bălașa, pictorul familiei Ceaușescu. Viața artistică a „moldoveanului de origine oltean”
> HORROR VACUI. Expoziție de Horia Roșca, 14 decembrie 2023 – 21 ianuarie 2024
Istoricul a subliniat că regina Maria s-a inspirat pentru designul coroanei dintr-o frescă de la Mănăstirea Curtea de Argeș, iar pe coroană se regăsesc simboluri precum stema Vechiului Regat și crucea gamată, care este încă folosită ca simbol în oferirea Ordinului Crucea Reginei Maria.
Profesorul Topor a criticat încercările politicienilor de a se asocia cu monarhia în campaniile electorale, subliniind că monarhia este un simbol al tuturor românilor și nu ar trebui folosită în scopuri politice. El a remarcat că în ultimii ani a crescut interesul publicului și al cercetătorilor pentru monarhia română și rolul acesteia în istoria țării.