ASSMB, la un pas de criză din cauza măsurilor legislative
Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a declarat că măsurile legislative recente au făcut ca sistemul medical din România să ajungă în pragul unei crize și cere Guvernului soluții urgente.
ASSMB este în pragul unui colaps
”Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) avertizează asupra crizei profunde din sistemul de sănătate, cauzată de politicile actuale ale Guvernului. Măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului, prin deciziile luate și ignorarea crizei din sănătate, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor, punând astfel în pericol viețile pacienților.
Spitalele din Capitală, aflate sub administrarea ASSMB, se confruntă cu situații critice, iar consecințele sunt alarmante. Situația s-a agravat odată cu protestul angajaților CNAS. La Spitalul Clinic Colțea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziționate a fost decalat, punând în pericol viețile pacienților care depind de aceste tratamente vitale.”, a transmis ASSMB într-un comunicat de presă.
Totodată, ASSMB susține că la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Ostoarticular Foișor, finanțarea inconstantă a Programului Național de Ortopedie împiedică proiectarea și programarea activității de implantologie a spitalului și creează presiuni din partea pacienților și a autorităților. Administrația afirmă că spitalul are nevoie de un stoc endoproteic permanent, care costă aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-și putea desfășura neîntrerupt activitatea.
Citește și:
> Directorul ASSMB Oana Sivache audiată la DNA
> Nicușor Dan schimbă șefa ASSMB, Oana Sivache
> Percheziții DNA la ASSMB, la Spitalul Colțea și Spitalul Sf.Luca
„La Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru plata salariilor și a facturilor de utilităţi pune în pericol întreaga activitate a spitalului, afectând direct îngrijirea copiilor.
Acestea sunt doar câteva exemple ale situațiilor dificile prin care au trecut spitalele în aceste zile. Incertitudinea cu privire la modul în care vor gestiona resursele financiare în lunile viitoare este accentuată de Ordonanța privind reducerea cheltuielilor, care pune în pericol sănătatea pacienților și funcționarea spitalelor prin lipsa resurselor financiare.
Recent, conducerea ASSMB și managerii celor 19 spitale din Capitală administrate de Primăria Muncipiului București, prin ASSMB, au adresat Guvernului un Memoriu comun, cu solicitarea de a fi efectuate „toate demersurile legale necesare, în vederea inițierii și adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicare Art. I alin. (1) și de la Art. II alin. (1), în ceea ce privește achizițiile și cheltuielile destinate unităților sanitare publice.”, a mai menționat ASSMB într-un comunicat de presă.
ASSMB solicită Guvernului să acorde o atenție mai mare acestor aspecte și să găsească soluții urgente pentru a evita colapsul sistemului medical și pentru a proteja viața și sănătatea cetăţenilor.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.