Trei urși împușcați în Miercurea Ciuc după intrarea repetată în zona locuită

22 mai 2024, 12:17
Foto: ROMPRES / FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Trei urși intruși în Miercurea Ciuc au fost împușcați pentru siguranța locuitorilor, după eșecul metodelor non-letale.

Trei urși care au pătruns de mai multe ori în intravilanul municipiului Miercurea Ciuc au fost împușcați în noaptea de marți spre miercuri, conform declarațiilor viceprimarului Bors Bela. Autoritățile locale au încercat inițial să alunge sau să captureze animalele, însă fără succes. În cele din urmă, s-a luat decizia de a recurge la împușcare, deoarece urșii reprezentau un pericol iminent pentru locuitori.

Viceprimarul a explicat că urșii, cu vârsta de aproximativ trei ani, au fost separați de mama lor cu câteva săptămâni în urmă și au învățat să caute mâncare în tomberoane și în apropierea locuințelor. În ciuda eforturilor de a-i alunga, inclusiv prin utilizarea sirenelor, urșii au continuat să se apropie de case și de pârtia de schi, refuzând să părăsească zona. În urma unei acțiuni de peste două ore, comisia a hotărât extragerea prin împușcare a celor trei urși.

Bors Bela a subliniat dificultatea deciziei de a împușca animalele, menționând că siguranța cetățenilor este prioritară și că toate acțiunile au fost efectuate în conformitate cu legislația în vigoare. Acesta a mai adăugat că numărul urșilor în zonă a crescut considerabil și că localnicii sunt informați zilnic prin sistemul RO-Alert despre prezența lor în oraș. Jandarmeria Harghita a raportat peste 100 de apeluri la 112 pentru îndepărtarea urșilor din zonele locuite, doar în ultima săptămână fiind înregistrate 13 astfel de cazuri.



Citeste si