Descoperire îngrijorătoare în apa îmbuteliată în sticle din plastic: „Problema e când se face un cumul de plastic în organismul nostru”

10 ian. 2024, 09:02
Foto: AGERPRES/FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Apa, consumată din PET-uri şi pe termen lung, poate afecta organele vitale, spun cercetătorii americani. Specialiștii au găsit în sticlele din magazine milioane de particule microscopice de plastic într-o concentrație mult mai mare decât se știa până acum. 

Bem apă și plastic la PET

50% dintre români cumpără apă îmbuteliată, iar pentru asta o persoană din cinci cheltuie lună de lună între 20 și 100 de lei. În medie, un român bea 115 litri de apă îmbuteliată pe an, cu peste 70% mai mult față de un est european. Un studiu din SUA a testat trei mărci de apă, printr-o tehnică ce folosește laserul.

Tehnologia de ultimă generaţie i-a ajutat pe oamenii de știință să detecteze, în medie, 240.000 de fragmente de plastic la fiecare litru de apă. E de 100 de ori mai mult decât se ştia până acum. Nanoplasticele ajung în fluxul sanguin şi mai departe sunt distribuite spre organe, plămâni, inimă şi chiar creier.

„Problema cea mai mare e când se face un cumul de plastic în organismul nostru. Sunt nişte substanţe compuse din diferite forme şi compuşi din aceştia chimici. Partea bună este că sunt metabolizate. Avem enzime, avem specii active de oxigen, avem fluxurile care sunt în corpul nostru şi care cumva le dizolvă. Încă nu se ştie efectul lor concret asupra sănătăţii”, Iulia Pânzaru, conferențiar universitate la Facultatea de Farmacie.
„Are avantajul că este montorizată permanent. Este o apă dezinfectată şi nu-şi pierde calităţile prin depozitare. Avem metode foarte avansate de analiză de genul platformelor robotice care fac aceste determinări la nivelul microparticulelor”, Cristina Borca, doctor chimist.
„ICA a testat de mai multe ori apa de reţea. Apa de reţea este perfect potabilă, este foarte bine ţinută sub control de către producătorii de apă. Apa de reţea este sigură”, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară. 

Particulele microscropice de plastic pot intra în organism prin diferite căi

De cele mai multe ori, inhalăm sau ingerăm particule microscopice de plastic din alimente, băuturi, dar și din produse pe care le folosim zilnic, cum ar fi pasta de dinți, luciul de buze sau hainele. 

Un alt studiu arată că, în fiecare săptămână, 5 grame de plastic ajung în corpul uman, echivalentul unui card de credit. O iniţiativă europeană prevede ca producătorii europeni să introducă 30% plastic reciclat în ambalajele din plastic până în 2030.  



Citeste si

04 mar. 2024, 10:24