Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a întâlnit cu Vladimir Putin și acuză Chișinăul de destabilizare

07 mar. 2024, 09:26
Anton Veselov / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a discutat cu Putin despre problemele Găgăuziei și acțiunile Moldovei, promițându-i sprijin rusesc.

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a avut o întâlnire cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci, unde a discutat despre problemele geopolitice și regionale ale Găgăuziei. Guțul a acuzat autoritățile din Republica Moldova de acțiuni ilegale care ar provoca instabilitate și destabilizare în regiunea autonomă Găgăuzia și în întreaga țară.

Într-un mesaj pe Telegram, Guțul a declarat că a informat liderul rus despre „acțiunile nelegiuite” ale guvernului moldovean, care ar încerca să limiteze prerogativele Găgăuziei, să micșoreze bugetul și să încalce drepturile locuitorilor regiunii. De asemenea, ea a menționat că Putin a promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor și pozițiilor lor legitime pe arena internațională.

Această întâlnire marchează prima ocazie când un oficial din Republica Moldova se întâlnește cu Vladimir Putin după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022. Întâlnirea vine în contextul în care relațiile dintre Republica Moldova și Rusia s-au deteriorat, iar Chișinăul a condamnat agresiunea militară rusă și a oferit sprijin Ucrainei.

Evghenia Guțul, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost învestită în funcția de bașcan al Găgăuziei în iulie 2023, după ce a câștigat alegerile cu susținerea Partidului ȘOR. Găgăuzia este o regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, cu o populație majoritar rusofonă și relații tensionate cu autoritățile centrale, mai ales în contextul noilor reglementări vamale și al orientării proeuropene a guvernului de la Chișinău.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a exprimat preocupări cu privire la posibilele încercări ale Rusiei de a compromite aderarea țării la Uniunea Europeană, implicându-se în procesele electorale viitoare și generând crize în regiunile Găgăuzia și Transnistria.



Citeste si