Social

Şase membri din fosta conducere a Aeroportului Băneasa au fost achitați definitiv, după 12 ani de procese

schedule 26 apr. 2023, 14:54

Şase membri din fosta conducere a Aeroportului Băneasa au fost achitați definitiv, după 12 ani de procese
Adriana Iacob / Shutterstock

Curtea de Apel București i-a achitat definitiv pe cei șase membri din fosta conducere a Aeroportului Băneasa, printre care şi doi directori generali, după 12 ani de procese. Cei șase membri au fost cercetați privind nereguli la un contract de modernizare a aeroportului, cu prejudiciu de aproape 5 milioane de euro.

Șase membrii ai fostei conduceri a Aeroportului din Băneasa, achitați definitiv

După 12 ani plini de procese, cei 6 membri din fosta conducere a Aeroportului Băneasa au fost achitați definitiv. Este vorba de Florin Paul Fulger (director general şi ulterior director tehnic al Societăţii Naţionale „Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu”SA), Liliana Pop (director economic), Dorian Vlăsceanu (consilier juridic), Monica Cătălina Tuşer (fost şef Departament achiziţii publice), Emil Jernoiu (director tehnic), aceștia fiind acuzaţi de abuz în serviciu, iar Ştefan Mladin (fost director general al aeroportului) a fost acuzat de neglijenţă în serviciu.

Judecătorii de la Curtea de Apel București i-au achitat pe cei şase membri din fosta conducere pe motiv că fapta nu există. Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare ale DNA, ancheta fiind efectuată încă de pe vremea când Direcţia era condusă de Daniel Morar.

În rechizitoriul trimis în instanţă în aprilie 2011, DNA susţinea că, în 20 februarie şi 14 mai 2007, persoane cu funcţii de decizie din cadrul Aeroportului Băneasa (Florin Fulger, Liliana Pop şi Dorin Vlăsceanu) au semnat două acte adiţionale la un contract de execuţie de lucrări de reparaţii şi modernizare a suprafeţelor de mişcare ale aeroportului, contract ce fusese încheiat cu firma SC Romstrade SRL (companie deţinută de Nelu Iordache), lider al Asocierii ROMSTRADE - UTI - DELTA - TEHNOLOGICA, potrivit Curții de Apel București.

La cât s-a ridicat prejudiciul Aeroportului Băneasa

Potrivit DNA, prin cele două acte adiţionale, a fost modificată și formula de actualizare a preţului lucrărilor printr-o formulă de revizuire care nu corespunde dispoziţiilor legale aplicabile contractului de achiziţie publică. Formula a fost aplicată mai apoi şi altor lucrări conexe suplimentare celor contractate iniţial.

Prin urmare, aplicarea noii formule de calcul, care nu corespundea formulei de revizuire legale reglementate imperativ, Societatea Naţională 'Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu' SA a fost obligată la plata nejustificată, către executant, a unei sume totale în valoare de peste 23,6 milioane lei.

Astfel, la acea vreme, DNA arăta că a fost cauzat un prejudiciu atât în dauna Aeroportului Băneasa în cuantum de 8,4 milioane lei, cât şi bugetului de stat cu suma de 15,2 milioane lei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---