Social

Linia de metrou spre Aeroportul Henri Coandă va fi gata peste patru ani. Astăzi se semnează contractul

schedule 02 mai 2023, 13:24

Linia de metrou spre Aeroportul Henri Coandă va fi gata peste patru ani. Astăzi se semnează contractul
Radu Bercan / Shutterstock

Aeroportul Henri Coandă din Capitală va avea metrou peste patru ani. Visul devine în sfârșit realitate. Astăzi se va semna contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de rezistență a lotului doi din Magistrala 6. Noua linie de metrou va avea 12 stații.

Aeroportul Henri Coandă va avea metrou peste patru ani

Minunea s-a întâmplat în sfârșit! Astăzi, la ora 12:00, contractul liniei de metrou spre Aeroportul Otopeni a fost semnat. Lotul va avea aproximativ opt kilometrii și va cuprinde șase stații, prima fiind Tokyo și ultima, Aeroportul Henri Coandă.

Contractul semnat are o valoare de 1, 27 miliarde de lei fără TVA, iar constructorul dispune de 48 de luni pentru a realiza lucrarea. Prin urmare, peste patru ani, Magistrala 6 va duce direct către Aeroportul Otopeni.

Cu privire la primul lot al Magistralei 6, acest tip de contract a fost încheiat acum un an, însă lucrările așa și nu au fost începute. Potrivit oficialilor, primele stații în șantier ar trebuie să fie Expoziției și Pajura. Magistrala 6 va avea aproximativ 14 kilometrii și va face legătura dintre stația 1 MAI și Aeroportul Henri Coandă.

"Orizontul de timp pentru finalizarea întregii Magistrale 6, nu numai a lucrărilor de structură de rezistență este anul 2027. Anul trecut, pe 8 martie am semnat contractul de structură de rezistență pentru lotul 1.
Azi, de Ziua Tineretului, am semnat contractul pentru lotul 2. (...) În perioada următoare va fi lansată, este încărcată în SEAP, documentația pentru lucrările de arhitectură, cale de rulare, instalații electromecanice și curenți slabi, urmând ca până la finalul anului să lansăm și procedura pentru sistemul de automatizare trafic, precum și achiziția a 12 trenuri de metrou, care vor deservi Magistrala 6. Deci orizonul de timp e anul 2027 și ne vom încadra astfel încât să avem o punere în funcțiune cu călători a Magistralei 6", spune Mariana Miclăuș, director general al Metrorex. 

Cine se va ocupa de lucrările liniei de metrou spre Otopeni

Cu doar două luni în urmă, Ministrul Transporturilor a anunțat că a fost desemnat câștigătorul contractului pentru construcţia liniei de metrou care va duce la Aeroportul Henri Coandă. Linia de metrou va avea 6 staţii şi va face legătura între staţia Tokyo (Băneasa) şi Aeroportul Otopeni. Ministrul a anunțat că finanțarea contractului este asigurată din fonduri de la bugetul de stat și fonduri externe rambursabile.

"După atâția ani s-a reușit semnarea acestui contract. Cred că se discută de peste 10 ani, poate chiar mai bine, de acest contract. În sfârșit, acest lucru este realizat, cu toate opreliștile din ultimii ani, acea oprire în suspendare a acestui proiect din anul 2021, a fost depășită. Mulțumesc partenerilor japonezi că au avut înțelepciunea să treacă peste sincopele administrative ale Guvernului României din 2021, când acest proiect nu a mai fost considerat o prioritate pentru noi. E bine că, în sfârșit, am intrat în linie dreaptă", spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---