Politic Externe

Ciolacu: „Nu putem vorbi de reconstrucţia Ucrainei fără să vorbim de reconstrucţia Republica Moldova”

schedule 18 mai 2023, 14:07

Ciolacu: „Nu putem vorbi de reconstrucţia Ucrainei fără să vorbim de reconstrucţia Republica Moldova”
LCV / Shutterstock

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că în drumul spre reconstrucția Ucrainei este nevoie de o eventuală reconstrucție a Republicii Moldova.

Ciolacu, despre reconstrucția Ucraina

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că cea mai scurtă cale de reconstrucție a Ucrainei este prin România.

„Drumul cel mai scurt spre reconstrucţie este prin România. (...) 60% din toate exporturile Ucrainei şi logistica necesară Ucrainei au tranzitat România”, a suliniat Marcel Ciolacu cu privire la reconstrucția Ucrainei în urma invaziei ruse.

Șeful Camerei Deputaților a mai afirmat că România trebuie să creeze infrastructura necesară, să continue ce a început şi mai ales ce a început Ministerul Transporturilor.

„Trebuie să facem o conectare pe căile ferate, cu ecartament european. Acest lucru nu se poate face decât în primul rând prin Republica Moldova, legând Paşcani - Iaşi de Chişinău”, a mai spus președintele PSD, concluzionând că „nu putem vorbi de reconstrucţia Ucrainei fără să vorbim de o eventuală reconstrucţie şi a Republicii Moldova. Sunt două lucruri la pachet”.

„Îmi doresc ca în România să fie hub-ul logistic american de reconstrucţie a Ucrainei”

Liderul PSD a mai menționat că Parlamentul României este gata „să ajute logistic” Republica Moldova şi Ucraina pe parcursul aderării lor spre Uniunea Europeană, subliniind că „trebuie să fie unul comun”.

„Evident că va exista o reconstrucţie a Ucrainei”, a mai afirmat șeful PSD, arătând că „toate ţările libere şi democratice trebuie să se implice în această reconstrucţie”.

Șeful Camerei Deputaților a transmis încă de la începutul acestui an că după ce se va încheia războiul din Ucraina, reconstrucţia Ucrainei trebuie să înceapă cu un hub logistic american pe teritoriul României.

„Îmi doresc ca în România să fie hub-ul logistic american de reconstrucţie a Ucrainei. Trebuie să vorbim ca reconstrucţia Ucrainei să pornească cu un hub american pe teritoriul României”, a spus atunci șeful PSD. 

Liderul social-democraților spune că „nu poţi să laşi Ucraina după ce a fost distrusă pe nedrept de către un om abuziv, nu poţi să îi laşi să se reconstruiască singuri. Trebuie să fie şi un efort european”, astfel că „omenirea trebuie să contribuie la reconstruirea Ucrainei”, iar „reacţia lumii civilizate trebuie să fie pe măsură”. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00060
USD
USD: 4.6712 RON
-0.00250
GBP
GBP: 5.7677 RON
0.04480
HUF
HUF: 1.2603 RON
0.00070
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.1247 RON
0.01570
Convertor valutar

Rezultat: ---