Special Social Speciale

Ceasul Apocalipsei. ONU avertizează că lumea se îndreaptă către un război mai mare

schedule 07 feb. 2023, 11:16

Ceasul Apocalipsei. ONU avertizează că lumea se îndreaptă către un război mai mare
Ceasul Apocalipsei. ONU avertizează că lumea se îndreaptă către un război mai mare

Pe măsură ce „riscurile de escaladare” în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă „cu ochii larg deschiși” către „un război mai extins”, a declarat, luni, 6 februarie, secretarul general al ONU, în fața Adunării Generale a ONU. Iată cu ce estimări vin experții care gestionează ceasul Apocalipsei. 


Avertisment ONU: Lumea se îndreaptă către un război mai mare

„Am început anul 2023 cu o convergenţă de provocări nemaivăzute în viaţa noastră", a declarat Antonio Guterres. 

Totodată, grupul de oameni de știință care gestionează ceasul Apocalipsei a estimat recent că omenirea nu a fost niciodată atât de aproape de sfârșitul lumii, aflat acum la 90 de secunde înainte de „miezul nopții”, a amintit el, care consideră acest factor un semnal de alarmă.

„Trebuie să ne trezim și să ne apucăm de treabă”, a subliniat oficialul. El a enumerat și o listă de probleme urgente pentru 2023, în fruntea căreia se află războiul din Ucraina. 
„Perspectivele de pace continuă să se diminueze. Riscurile unei escalade şi ale unui carnagiu continuă să crească”, a avertizat responsabilul ONU.
„Mi-e teamă ca lumea să nu se îndrepte ca un somnambul spre un război mai extins, dar mi-e teamă că de fapt o face cu ochii larg deschişi”, a continuat el, înainte de a-și exprima îngrijorarea cu privire la alte amenințări la adresa păcii. 

Ceasul Apocalipsei arată 90 de secunde până la sfârşitul omenirii

Ceasul Apocalipsei este mai aproape ca niciodată de miezul nopții, adică sfârșitul omenirii. 90 de secunde ne mai despart de acest moment, spune ceasul simbolic cu care savanții ne arată cât mai avem până distrugem lumea cu tehnologii periculoase create de noi. 

Bulletin of the Atomic Scientists a fost înfinţat chiar după Al Doilea Război Mondial şi ora acestui ceas metaforă a fost setată la 12 fără 7 minute, la acel moment. Trebuie menționat că sunt variabile care influențează acest proces, însă factorii principali sunt amenințarea nucleară și schimbările climatice. De spus este și că ceasul a fost dat înainte de 17 ori, apoi de doar 8.

Dar lucrurile au evoluat prost de la început. Testele nucleare ale celor doua super-puteri din jurul anilor '50 au muşcat 5 minute. Nici războiul din Vietnam nu a ajutat prea mult și a anulat un întreg deceniu de mici ajustări pozitive. Totuși, finalul anilor '80 şi începutul anilor '90 au venit cu un vânt al schimbării. 

Tratatele de neproliferare nucleară, căderea Zidului Berlinului şi, iată în 1991, punctul culminant, tratatul de reducerea a armelor strategice - a dus limbile ceasului cel mai departe de miezul nopţii: 12 fără 17 minute. Cel mai optimist punct al istoriei noapte recente. 

Din păcate, încălzirea globală ne-a dus în anul 2020, la ultimul buletin publicat la doar 100 de secunde de miezul nopții. Războiul din Ucraina și retorica nucleară venită din Rusia au făcut ca acum să ne aflăm foarte aproape de Apocalipsă, la doar 90 de secunde. Cel mai probabil, acesta este și motivul pentru care, pentru prima dată, comunicatul a fost făcut în trei limbi: engleză, tradițional, plus ucraineană și rusă. 




SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---