Social

Buletinele cu cip în București. Când vor fi disponibile în Capitală. Anunțul Ministerului de Interne

schedule 24 mai 2023, 10:50

Buletinele cu cip în București. Când vor fi disponibile în Capitală. Anunțul Ministerului de Interne
F.Arni / Shutterstock.com

Noile buletine de identitate cu cip ar începe să fie emise în București începând din luna septembrie, ci nu din vară așa cum a anunțat anterior Ministrul de Interne Lucian Bode.

Când vor fi emise buletinele de identitate cu cip în București

Anterior, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis că buletinele de identitate cu cip se vor emite în București începând din această vară. Recent, MAI a comunicat etapa în care se află proiectul de extindere a noilor cărți electronice de identitate.

Compania Națională Imprimeria Națională a organizat două licitații majore de zeci de milioane de euro pentru lansarea noilor cărți de identitate cu cip. Primul lot de cip-uri este estimat să fie livrat la finalul lunii iulie.

La 28 februarie 2023, Compania Națională Imprimeria Națională a finalizat procedura de achiziție publică pentru desemnarea furnizorului de cip-uri. A fost semnat acordul-cadru cu o valabilitate de 4 ani pentru o cantitate de 9 milioane de cip-uri. Estimăm livrarea primului lot de cip-uri în ultima decadă a lunii iulie. În intervalul martie-mai au fost desfășurate activități tehnice pentru stabilirea configurației noului tip de cip“, au declarat oficialii MAI.

Față de vechile buletine de identitate, aceste noi cărți de identitate cu cip vor conține și certificate digitale cu care cetățenii vor putea să se autentifice/identifice în sisteme informatice al MAI și în sistemele informatice ale altor instituții publice sau private.

În cazul cererii unui număr mare de buletine electronice, va fi nevoie de o infrastructură capabilă să gestioneze certificatele digitale.

„Pentru un număr mare de cărți electronice de identitate, de ordinul milioanelor, este nevoie de o infrastructură capabilă să gestioneze un număr mare de certificate digitale. Ca ordin de mărime, trebuie luat în calcul că în momentul în care se vor deschide interfețele pentru servicii publice digitale și un posesor de CEI va utiliza pentru autentificare documentul de 10 ori/zi la un nivel de câteva milioane în circulație, presiunea pe această infrastructură va crește exponențial“, au declarat surse apropiate acestui proces, menționând și că problema va putea fi rezolvată numai în vară.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---